Audienz beim Wesir Ivo Andrić

ISBN:

Published:

Hardcover

573 pages


Description

Audienz beim Wesir  by  Ivo Andrić

Audienz beim Wesir by Ivo Andrić
| Hardcover | PDF, EPUB, FB2, DjVu, AUDIO, mp3, ZIP | 573 pages | ISBN: | 9.16 Mb

Travnička hronika (1945) je istorijski roman pisan za vreme Drugog svetskog rata, ostvaren po modelu evropskog realističkog romana. Obuhvata vreme od 1807. do 1814. godine i po tome predstavlja klasičan roman više od bilo kojeg drugog AndrićevogMoreTravnička hronika (1945) je istorijski roman pisan za vreme Drugog svetskog rata, ostvaren po modelu evropskog realističkog romana. Obuhvata vreme od 1807. do 1814. godine i po tome predstavlja klasičan roman više od bilo kojeg drugog Andrićevog romanskog ostvarenja. Roman je ispripovedan u trecem licu i sklopljen je od prologa, epiloga i 28 poglavlja.

Razlika izmedju travnicke i visegradske hronike jeste u tome sto se roman Na Drini cuprija mahom zasniva na fikcionalnoj nadogradnji usmenih legendi dok je Travnicka hronika nastala imaginiranjem vrlo bogate dokumentarne gradje.

Hronika o Travniku je beletristicki sedmogodisnji letopis koji obradjuje vreme boravka stranih konzula u tom vezirskom gradu. Pocinje dolaskom francuskog konzula, a zavrsava se odlaskom drugopostavljenog austrijskog konzula. Prema poetickom pravilu koje vazi za sve Andriceve romane (izuzimajuci donekle Gospodjicu) i ovaj roman okrenut je istoriji. U procesu stvaranja Travnicke hronike Andric se sluzio bogatom dokumentarnom gradjom iz oblasti istorije civilizacije, etnologije i autenticnim spisima o istorijskim licnostima koje su predstavljene u romanu.

Istorija je utkana tako reci, u svaku recenicu (do te mere, ponekad, da bi se mogle staviti, pri dnu stranice referencije izvora), dajuci joj na taj nacin izvesnu autenticnost i zivotnost, napisao je Mithad Samic u studiji Istorijski izvori Travnicke hronike...Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Audienz beim Wesir":


localsonly.eu

©2009-2015 | DMCA | Contact us